Wat ooit was is nooit geweest

Over hoe de goede oude tijd in Indië, ofwel tempo doeloe, een sprookje blijkt waar ik lang in geloofd heb.

Zelfportret met atoombom Fat Man, 2022, acryl op papier 98x140cm

Project in ontwikkeling

Dit werk is een zoektocht naar mijn Indische afkomst. Ik maak deel uit van de derde generatie Indo’s. Ik heb lang gedacht dat mijn opa en oma uit een idyllisch paradijs kwamen. Er is een hoop veranderd in de manier van denken over de koloniale tijd. Het goede oude ‘tempo doeloe’ waar veel Indo’s met weemoed aan terug dachten blijkt een samenleving te zijn gebaseerd op racisme en onderdrukking. De Indo had een discutabele tussenpositie vanwege een afkomst waar hij niet zelf voor gekozen heeft.

In dit project onderzoek ik hoe mijn Indo afkomst van invloed is op mijn leven en op welke manier het koloniale verleden van invloed is op onze maatschappij. Hoe kom ik in het reine met mijn afkomst? Hoe komen wij in het reine met onze koloniale geschiedenis?

Als de Indo bestaat bij gratie van een koloniaal systeem, is de Indo dan inmiddels niet opgehouden te bestaan?

De beelden hieronder zijn onderdeel van een work in progress

Zelfportret 2022, acryl op papier 94x141cm
Zelfportret 2020, Digitale foto
Zelfportret als Semar – 2022, olieverf op doek 80x100cm
Indoman in geel – 2022, olieverf op doek 50x60cm
Tempo dulu, de goede oude tijd, 2022, linosnede 10x15cm