Walk and talk: Hoe kijk jij aan tegen onze koloniale geschiedenis?

18 april 2019 Nutshuis Den Haag

Donderdag 18 april 2019, 20.00 uur in het Nutshuis Den Haag

Hoe kijk jij aan tegen onze koloniale geschiedenis?
Praat mee in Het Nutshuis!

Welke beelden roept het koloniale verleden bij jou op? En op welke manier werkt dit verleden door in jouw dagelijks leven? Voor de één zijn het persoonlijke vragen die samenhangen met de eigen familiegeschiedenis. Een ander voelt meer afstand, maar woont wel in een land met een geschiedenis die  veel pijnlijker is dan ooit in de Nederlandse schoolboeken heeft gestaan. Eén ding staat vast: de vragen gaan iedereen aan. Op donderdag 18 april organiseren Het Nutshuis, het Indisch Herinneringscentrum en het Migratie Museum een interactieve avond in Het Nutshuis in Den Haag waarop publiek en gasten in een open gesprek op zoek gaan naar antwoorden.

Decennialang werd er zelden tot nooit gesproken en geschreven over ons koloniale verleden. Niet in geschiedenisboeken op school, niet door politieke partijen en niet aan de keukentafels. Daar komt de laatste jaren verandering in. De maatschappelijke roep om het ware verhaal gaat hand in hand met de persoonlijke ambitie van de makers van de tentoonstelling Indo, Indië, Indonesië: Door de ogen van generatie NU, die tot en met 6 mei gratis te bezichtigen is in Het Nutshuis.

Deze tentoonstelling vormt het uitgangspunt van het programma van 18 april. De makers zijn aanwezig om openhartig te praten over hun persoonlijke binding met het thema en in gesprek te gaan met het publiek over hun werk. En dan vooral: over de beelden en verhalen die dat werk bij de bezoekers oproepen. Zo legde fotograaf Eric Kampherbeek de sporen van het koloniale verleden vast tijdens een fietstocht over de Grote Postweg op Java. Fotograaf Suzanne Liem maakte aangrijpende portretten van de ‘weduwen van Rawagede’: hoogbejaarde vrouwen die in 1947 hun mannen verloren in een door Nederlandse militairen aangericht bloedbad en in 2009 de Nederlandse Staat aanklaagden. De Indonesische beeldend kunstenaar Irwan Ahmett (die in Jakarta woont en daarom zijn bijdrage aan de avond op video levert) belicht de kracht van het onzichtbare in de Indonesische samenleving. Dichterbij huis, in en rond Den Haag, bleef journalist Lara Nuberg die korte audioverhalen maakte waarin vijf mensen reflecteren op het Indisch zijn in Nederland.

In kleine groepjes en onder deskundige leiding van gespreksleiders Suzanne Rastovac (Indisch Herinneringscentrum), Maria Lamslag (Migratie Museum) en maker Lara Nuberg zoomt het publiek in op het werk in de tentoonstelling. De bevindingen en observaties worden vervolgens centraal gedeeld in een gesprek tussen makers en publiek. Tijdens deze ‘talk’ ligt ook de overkoepelende vraag van de avond op tafel: Welke plek willen wij ons koloniale verleden geven?


Walk & Talk: In gesprek met generatie NU
Donderdag 18 april, 20.00 uur
Het Nutshuis
Riviervismarkt 5 in Den Haag
Toegang: €7,50 (incl. Indonesische lekkernij)