Expo De Donkere Kamer van Indië

Tong-Tong Fair Den Haag 1-9-2022 t/m 11-9-2022

Van 1 september t/m 11 september 2022 exposeer ik mijn werk uit de serie Jalan Raya Pos op de Tong Tong Fair in Den Haag. In een groepstentoonstelling De Donkere Kamer van Indië toon ik mijn werk samen met Iris Erkelen en Raoul Kramer.

Naast de bestaande serie foto’s hangen er ook 2 schilderijen en een nieuwe brief aan mijn overleden oma. Omdat het werk Jalan Raya Pos al een paar jaar oud is voelde ik de behoefte een toevoeging op het bestaande werk te maken. De laatste jaren is er veel veranderd in het debat rond het koloniale verleden van Nederland. Ook mijn blik is scherper geworden en wilde dat terug laten komen in de expositie.

Aan het einde van mijn deel van de expo hangt een grote banner met de tekst: “Lang heb ik gedacht dat jouw Indië een tropisch paradijs was. Maar dat bleken gedachten die ik op jouw constante zwijgen geplakt had.”. Deze zin komt uit de nieuwe brief die ik aan mijn overleden oma schreef. De brief gaat over het Indische privilege en hoe weinig er naar de Indonesische bevolking werd omgekeken in de tijd dat mijn opa en oma in Indië leefden. Als Indische Nederlander genoten zij van hun privileges door hun Nederlandse paspoort en stonden zij ‘boven’ oorspronkelijke Indonesiërs op de maatschappelijke ladder. Misschien was hun vlucht naar Nederland ook wel een privilege, net als hun weemoed naar de goede oude tijd in Indië; het zogenaamde tempo doeloe.

De expo is mede gefinancierd met steun van het Mondriaan Fonds en Fonds 1818

Eric, Iris en Raoul in gesprek met Amanda Pinatih over de expo De Donkere Kamer van Indië (foto: iPhone Anna van Kooij)