Artist statement

Mijn naam is Eric Kampherbeek (1979) en ik ben beeldend kunstenaar, fotograaf en schilder.

Ik schilder (zelf)portretten, landschappen en verhalende werken. De ene keer wat abstracter, de andere keer wat realistischer. Ik hou erg van het zoeken naar nieuwe vormen in mijn werk; ik schipper graag tussen realisme, surrealisme en abstractie.

In mijn werk reflecteer ik regelmatig op mijn Indische afkomst. Ik balanceer dan ergens tussen een gevoel van trots, schaamte, respect en afschuw ten aanzien van mijn geschiedenis.

Mijn Indisch verleden is een lang verzwegen onderwerp geweest. Niet alleen voor mijzelf, maar de Indische koloniale geschiedenis is ook voor de Nederlandse samenleving lang onbesproken geweest. De beelden en verhalen van vroeger die het tot mij gered hebben blijken een verhullende deken te zijn voor een grimmige wereld waarvan ongelijkheid en racisme het fundament vormden. Fake news, propaganda zou je kunnen zeggen.

Het is voor mij niet vanzelfsprekend om trots te zijn op waar je vandaan komt. Ik wil kritisch kunnen zijn op de mensen die mij voor gegaan zijn. Ik draag ze niet als vanzelf op handen.

Ik hoop met mijn werk andere mensen te inspireren naar hun eigen afkomst te kijken. Iedereen heeft een afkomst ergens. En wellicht heeft die invloed op hun leven, net als op die van mij.

Naast beeldend kunstenaar werk ik als toegepast fotograaf. Op deze site vind je mijn toegepaste werk.